top of page

Θεραπευτική Προσέγγιση

Η δουλειά μου βασίζεται στη δημιουργία μίας ασφαλούς θεραπευτικής σχέσης, στο σεβασμό, την αποδοχή και την επιτρεπτικότητα.

Εργάστηκα επί σειρά ετών στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, σε διαφορετικές θέσεις και βαθμίδες.  Έχω εργαστεί με ενήλικες χρήστες ουσιών, με οικογένειες και ζευγάρια τοξικοεξαρτημένων καθώς και με ομάδες γονέων, πραγματοποιώντας οικογενειακές συναντήσεις, συναντήσεις ζεύγους, ομάδες, σεμινάρια θεωρητικά και βιωματικά.

Η κύρια εκπαίδευσή μου είναι στην οικογενειακή - συστημική προσέγγιση και συγκεκριμένα στο εμπλουτισμένο συστημικό μοντέλο SANE - System Attachment Narrative Encephalon, το οποίο εστιάζει στο συναισθηματικό δεσμό, την αφήγηση και τα ερευνητικά δεδομένα των κοινωνικών νευροεπιστημών.

Επιπλέον, η εμπειρία μου καθώς και η πολύπλευρη εκπαίδευσή μου, μου δίνει τη δυνατότητα να επιλέγω διαφορετικά θεραπευτικά εργαλεία ανάλογα με τις ανάγκες και την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου τη δεδομένη στιγμή.  Τεχνικές όπως η κλινική ύπνωση, επιβεβαιωτική ΛΟΑΤΚΙ+ (affirmative LGBTQI+) προσέγγιση, ψυχοεκπαίδευση (συμπεριφορικής κατεύθυνσης), Emotional Focused Therapy, καταξιωτική συστημική, είναι μερικά παραδείγματα από τις προσεγγίσεις που χρησιμοποιώ εξατομικευμένα ανάλογα με τις ανάγκες του ανθρώπου.

Επαγγελματική βοήθεια δίνεται για: Αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, προβλήματα ζεύγους, διαπροσωπικές σχέσεις, συμβουλευτική τοξικοεξαρτήσεων σε γονείς, φίλους και συγγενείς τοξικοεξαρτημένων, συμβουλευτική σε ΛΟΑΤΚΙ+ (LGBTQI+) άτομα και τις οικογένειές τους.

Επίσης οργανώνονται σεμινάρια (διά ζώσης και διαδικτυακά) σε 

  • Γονείς για πρόληψη των εξαρτήσεων, εξάρτηση από το Internet, διαζύγιο και παιδί, πένθος και παιδί.

  • Μαθητές - φοιτητές για τη διαχείριση του άγχους των εξετάσεων.

  • Ενήλικες για τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, την κατάθλιψη, το stress, τις σχέσεις του ζευγαριού.

  • Επαγγελματίες και φοιτητές ψυχολογίας για την κλινική εφαρμογή του γενεογράμματος.

  • Καθώς και ομάδες αυτογνωσίας – προσωπικής ανάπτυξης.

Συστημική Προσέγγιση.

Η Συστημική προσέγγιση δίνει έμφαση στην αλληλεπίδραση των μελών της οικογένειας μεταξύ τους, αλλά και της οικογένειας με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.  Εστιάζει στη δημιουργία μιας ασφαλούς θεραπευτικής σχέσης, η οποία θα βοηθήσει τον άνθρωπο να εντοπίσει τα οικογενειακά μοτίβα που επαναλαμβάνονται από γενιά σε γενιά και πως αυτά επηρεάζουν τις ενήλικες διαπροσωπικές του σχέσεις στο σήμερα.

Μέσα από την αφηγηματική οπτική, δίνεται η ευκαιρία να εκφραστούν όλα τα συναισθήματα και οι οπτικές του ανθρώπου, ενδυναμώνοντας τις πιο ενθαρρυντικές και συμπονετικές φωνές.  Επιπλέον εντάσσονται στη διεργασία της θεραπείας και τα ευρήματα των νευροεπιστημών, ώστε ο άνθρωπος να γίνεται κοινωνός αυτής της γνώσης.

Βιβλιογραφία

Androutsopoulou, A., Bafiti, T., Kalarritis, G. (2014).  “The enriched systemic perspective SANE-System Attachment Narrative Encephalon: Selected training guidelines for clinical practice.  Human Systems: The journal of Therapy, Consultation and Training, 25, pp. 161-176.

Bowlby, J. (1969).  Attachment and Loss, vol.I: Attachment.  London: Basic Books.

Poimenidou, P., Biniori, D., Christodoulaki, C., Zerma, K., Androutsopoulou, A. (2017).  “Beyond the dark side of life: Processes of theme co-construction and revision in a systemic group-therapy session”.  Human Systems: The journal of Therapy, Consultation and Training, 28, pp. 257-268.

bottom of page